divendres, 29 de novembre de 2019

Montgrony, pubilles i malpasos

Sortida per la comarca del ripollès el passat dijous 17 d'octubre amb l'Antoni Llagostera per territori de Montgrony, al municipi de Gombrèn. Només començar ja podem gaudir d'un bon espectacle: per les bones vistes i per el mateix Santuari de Montgrony. 

 

Si enfilem escales amunt el primer que ens trobem és la capella de Santa Maria adossada a les roques també utilitzades per fer escalada. Al seu interior hi ha la Mare de Déu de Montgrony. Les primeres notícies del seu culte són del segle XV.
I una mica més amunt, deprès de completar els 170 esgraons, arribem al Pla de Sant Pere. Les vistes ens continuen acompanyant i també la presència de l'església de Sant Pere que deixem per la tornada. Nosaltres agafem el camí cap a l'esquerra que ens porta a passar per el mal pas, un relleu de pedra que ens permet passar sobre les cingleres de la part oest o occidental i arribar al refugi forestal de les Planelles. El refugi és una instal·lació malaguanyada, que diferents brètols han anat fent malbé amb els anys, malgrat l’empeny de la administració local en mantenir aquesta equipament. Seguim ara per un camí que ens porta a passar per les restes de la casa de Sant Hou i la font homònima. I si seguim amunt, anem ara a buscar la cova de les Pubilles fent un ascens força vertical que també ens fa recuperar les bones vistes. 

 

Arribem a la cova, avui precisament ens acompanya en Santi Sanz que ha motivat la recuperació d'aquesta cavitat que estava perduda i costava molt de trobar. Hi podem entrar per veure les diferents raconades que la conformen amb una bona col·lecció d'estalactites i estalacmites. Aprofitem aquest indret per fer un bon esmorzar.
Des d'aquest punt cal continuar pujant de valent amb una petita grimpada que ens porta fins als Corralets. Ens trobem en una zona de pastura sota les Costes dels Anyells i a prop del coll de Coma Ermada a 1.878 metres. Nosaltres però seguim cap a la dreta i ja de baixada per acostar-nos fins a Coll Pan on hi tenim molt bones vistes. I tot seguit una altra de les descobertes, el malpas del Toix. Aquest ens permet fer una bona drecera i baixar directament cap a Coll Roig, un camí gairebé perdut que en Santi també ha netejat i recuperat.
Ja des de coll Roig només ens cal tornar cap al coll Mancillo i ja tenim a tocar el pla de Sant Pere i ara si, l'església romànica que podem visitar. I finalment tornant a baixar les escales arribem on tenim els cotxes.

Una ruta que ens permet gaudir d'aquests indrets tradicionals de l'escursionisme i alhora redescobrir la cova i el malpas. Una sortida de gairebé 12 kilòmetres i uns 600 metres de desnivell, que a més hem fet coincidint amb l'esclat de colors de la tardor. Fantàstic.

1 comentari:

  1. Ep!
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3029446

    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1848701

    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3032233

    ResponElimina

Títol:
Escriu: