dilluns, 9 de maig de 2016

Barcelona Antiga

Nova sortida entre setmana aquest passat dilluns 2 de maig, i repetint Barcelona com a destí. En aquest cas però hem fet un tram completament urbà per conèixer la ciutat més antiga. La veritat és que la gran quantitat de monuments, espais i racons donarien per fer molts programes, però l'Antoni ha escollit una ruta molt interessant i amb molts punts poc coneguts.
Hem sortit de l'Avinguda del Paral·lel, a l'alçada de El Molino, per agafar el carrer Sant Pau i així introduir-nos a la Barcelona Medieval. De seguida trobem el monestir de Sant Pau del Camp, una joia. És un antic monestir benedictí, un edifici romànic molt ben conservat. Cal destacar el claustre que  te uns arcs molt singulars, únics a tot Europa.


Continuem introduint-nos en aquest barri del Raval tot travessant la Rambla a l'alçada del Gran Teatre del Liceu i cap a la plaça del Pi. Aquí hi trobem l'església del Pi, en aquest cas d'estil gòtic català. Consta d'una sola nau de grans dimensions. Es pot pujar al seu campanar i gaudir de bones vistes de la ciutat. I tot seguit entrem a la Barcino, l'antiga ciutat romana protegida per les muralles que avui encara es poden veure en algun indret. Ens hem passejat per els carrers estrets del Call Jueu. Hem vist la plaça de Sant Felip Neri amb la seva esgléisa, o l'antiga Sinagoga. El temple d'August on es conserven tres columnes i actualment acull la seu del Centre Excursionista de Catalunya. Precisament a l'entrada  hi ha el Mon Taber, un cim de 16'9 metres d'alt que era el punt més alt d'aquesta antiga ciutat.Hem continuat per el Palau del Lloctinent, edifici destinat a ser la residència del representant del rei a Catalunya. Disposa de quatre plantes més baixos i és d'estil gòtic tardà. També va acollir l'arxiu de la Corona d'Aragó.
Una de les sortides porten a la plaça del Rei, en ple barri gòtic de la ciutat.
A més del palau Lloctinent, hi podem veure el Saló del Tinell, la capella palatina de Santa Àgata i el Palau Reial Major de Barcelona, antiga residència dels comtes de Barcelona i reis d'Aragó.
Com veieu son molts els indrets que podem gaudir, i encara ens hem saltat el Palau de la Generalitat o la Catedral endre d'altres per esponjar una mica el programa.
Sortint d'aquesta Barcino i continuant per la ciutat Medieval, entrem al carrer de Carders on hi ha la capella de Marcús i més endavant ens acostem a la plaça on hi ha Sant Pere de les Puel·les, un antic monestir benedictí femení. De l'edifici original només en queda l'església, convertida en parròquia.I finalment hem sortit d'aquesta antiga ciutat construïda el 1295 on hi havia el Portal Nou. Ara hi ha l'actual passeig Lluís Companys on hi ha l'Arc de Triomf, construït amb motiu de l'Exposició Universal de 1888 i era la porta d'accés al recinte firal.
A partir d'aquí ja veiem la Barcelona més moderna. On hi havien els camps s'hi va anar construïnt l'edifici de la Hidroelèctrica de Catalunya pels anys 1900 o l'estació del Nord, una antiga estació ferroviària.
Just al costat hi ha un parc en aquest districte de l'Eixample que ens acosta fins a tocar la Meridiana, just on hi ha la nova seu de l'arxiu de la Corona d'Aragó inaugurat l'any 1993, on hem acabat la excursió.


Una sortida molt interessant, plena d'atractius i històries que el nostre guia ens ha fet gaudir.

1 comentari:

  1. 1-L'estació de Vilanova o l'estació del Nord.
    2-Sobta que no haguéssim aprofitat per visitar on visqué aquell, el nom del qual ha sortit més vegades en aquests programes:
    En Cèsar August Torras

    ResponElimina

Títol:
Escriu: