dijous, 16 de setembre del 2021

Monistrol de Calders

Gorg Saladic – Mirador i Dolmen  Pla de Trullars – Barraques de pedra seca
Divendres 16 juliol 2021 (Mª Clara Martínez)
Iniciem una ruta per la comarca del Moianès, comarca que va ser creada el 23 d’abril de 2015. El punt d’inici és el poble de Monistrol de Calders. El poble s'originà, a l'edat mitjana, a la Sagrera, a l'entorn de l'església parroquial de Sant Feliu i de la capella de Sant Joan, possiblement seu del petit monestir (Monistrol) que va donar nom al poble.











Visitem l’entorn de l’església i una mica més amunt trobem un corriol (el de l’esquerra. Tornarem pel de la dreta) que s’enfila cap el Pedró Xic i en direcció al Gorg Saladic. Aquest gorg és un indret molt emblemàtic del poble de Monistrol de Calders, i molt concorregut a l’estiu, per donar-se un bon bany. Deixem el gorg i ens encaminem al mirador del Pla de Trullars, en moderada pujada. Ja arribant al mirador, la part més alta, haurem de superar un parell de passos que requereixen fàcils grimpades, i el pas de l’escala, un pas amb una escala metàl·lica vertical que ens ajuda a superar una gran roca. Alerta gent poruga, amb vertigen o amb nens petits. Es pot arribar al mirador per altres llocs.












A dalt, les vistes són impressionants. Avancem fins la punta del mirador, a 711 metres sobre el nivell del mar, on hi ha una taula i uns bancs. Bon lloc per esmorzar i recuperar forces, amb grans vistes a La Mola, el Montcau, Montserrat, i en un dia ben clar, gran part de la plana central i pre-Pirineu. Per baixar del mirador hauríem de retrocedir uns metres fins a retrobar la pista, però es pot fer seguin un corriol que baixa d’allà mateix i es troba amb la pista.


Seguim la pista i arribem al dolmen del Pla de Trullars (està indicat). Aquestes són les restes més antigues que es troben al terme de Monistrol de Calders. El dolmen del Pla de Trullars, reconstruït el 2005, és una construcció feta amb grans pedres a l'època neolítica. És un megàlit del tipus de cambra simple, de mida força gran. Aquests tipus de sepulcres pertanyen a l'edat de bronze, entre el 2000 i el 1500 aC. Molt interessant de veure’l. A partir d’aquí anem seguint una ruta marcada amb el nom de «Ruta de la Pedra seca» Poques barraques en bon estat trobem en el primer tram, i els camps es veuen ja del tot abandonats, però més endavant en trobem unes quantes, algunes una mica malmeses i d’altres en millor estat, i restes de murs i feixes. Passem a tocar de l’antiga masia de l’Om, ara quasi enrunada, i uns metres més endavant agafem una pista a l’esquerra per visitar la gran Balma Freda, o Balma de l’Ermità. A la denominació local s'empra la forma bauma, la qual s'utilitza habitualment a la zona. És una balma espectacular, formada en una zona de roca d'aglomerat situada en un meandre de la riera de l'Om, amb una gran visera de roca sota la qual s'obra una amplia obertura orientada al sud. L'espai de la balma és allargat, d'amplada i alçada considerable. Té molt bona orientació i situada a tocar del torrent. A l'interior s'hi observen escasses restes de murs que podrien haver servit d’habitacle o cisterna per recollir aigua del suposat ermità que hi va viure.











Desfem un tram de camí, fins l’encreuament, i ja prenem direcció al poble. Passem pel Mas de la Casanova, que sembla correspondre a una construcció del segle XVIII; consta que es bastí pel fill cabaler del mas l'Om, de fet en la documentació sovint consta com a la Casa Nova de l'Om. I ja som a tocar del poble. Entrem per la urbanització Masia del Solà, per anar a veure el Codro Gros. Els efectes de l'erosió a través dels anys han creat els anomenats codros (evolució local de la paraula còdol) que són grans pedres que han adquirit formes singulars i atractives. Aquest codro també rep el nom de Pedró Gros, essent un lloc destacat on es feia la benedicció del terme; aquest nom el rep en contraposició a la creu de terme o Pedró petit. Som molt a prop d’on hem deixat els cotxes al matí. Passem per un corriol que ens porta a la Font dels Enamorats, i ja en pocs minuts som als cotxes. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera, tot Caminant Per Catalunya.
Powered by Wikiloc

1 comentari:

Títol:
Escriu: