dimarts, 29 de juny del 2021

Sant Sebastià

SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER – ERMITA DE SANT SEBASTIÀ
Mª Clara Martínez (dijous 22 abril 2021)

Avui hem fet una vistosa ruta combinant la plana de Vic amb l’ermita de Sant Sebastià, enlairada en un turò des d’on hem gaudit d’espectaculars vistes a la plana junt amb molta història. Iniciem la caminada al poble de Santa Eulàlia de Riuprimer, per una pista asfaltada que passa a tocar del cementiri i poc a poc, en suau ascens ens va enfilant cap el Pla de Sant Sebastià. Ja des d’un primer moment, i a mesura que anem guanyant alçada, comencem a gaudir de les primeres vistes de la plana i els turons que l’envolten.
Passem per esplèndids camps de ferratges i de colza, amb l’atractiu que en aquests moments es troba en el seu punt àlgid de floració. L’espectacle és meravellós. La pista, asfaltada fins l’ermita de Sant Sebastià, passa a tocar d’alguns grans masos, molt antics però habitats i molt ben conservats, com la Rovira Nova, la Rovira Vella o Ca l’Oms. 











Més amunt trobem Les Casetes, un conjunt d’edificacions molt antigues, aquestes abandonades, però que en podem tafanejar una mica l’interior de les quadres. Seguim la ruta, fins la gran masia del Botei. És una finca particular i no es pot entrar. El camí la voreja. És una edificació moderna, des del qual es divisa tota la Plana. De línies modernistes per bé que hi ha una data damunt del portal principal que indica que es podria remuntar al1804. Té un caire d'edifici defensiu amb grans pretensions senyorials, l'envolta un bell jardí. Deixem enrere la finca i seguim, l’ermita de Sant Sebastià ja és a prop. 











L'ermita de Sant Sebastià està situada en dels espais més privilegiats de la plana de Vic. Dalt d'un turó de 770 d'altitud, les vistes a la contrada són impressionats, amb una esplèndida panoràmica de les serralades del Montseny, les Guilleries, el Collsacabra o el Pirineu. Fins i tot, en els dies més clars, no només es pot veure la ciutat de Vic, sinó també poblacions com Manlleu, Roda de Ter o Taradell. La plana és un mosaic de colors, on s’alternen el verd dels ferratges i el groc de la colza amb gran quantitat de masies, ermites i petits nuclis de població.


El 17 de maig de 1705 hi va tenir lloc en aquesta ermita el Pacte dels Vigatans amb el que es va arribar a un acord amb el Regne d'Anglaterra perquè facilités ajuda militar davant Felip V de Castella, comprometent-se a respectar Carles III i les lleis catalanes, segellant-ho posteriorment al Tractat de Gènova. Aquest és un bon lloc per esmorzar i gaudir de la pau i tranquil·litat del lloc. Baixem de l’ermita per un corriol en fort descens, travessant una roureda, que ens deixa en pocs minuts a la plana, a una gran masia anomenada La Vila. Abans, però, ens aturem a observar una zona ocupada per un conjunt de xaragalls amb fort pendent que desaigüen al riu Mèder. Aquestes terres estan formades per lutites carbonatades (margues), riques en fòssils, molt presents per tota la plana de Vic.
Tornem a Santa Eulàlia de Riuprimer envoltats de camps de colors, resseguint la riera de Muntanyola, on hi ha el Molí de Torruella i la resclosa, que forma un bonic salt d’aigua i sense perdre de viste algunes grans masies i ermites.











Arribats de tornada al poble, no podem marxar sense fer una visita a l’església parroquial de Santa Eulàlia, amb una primera datació de l’any 899.
Caminada fàcil i que es pot fer en qualsevol època de l’any, encara que al més d’abril és quan resulta més vistosa pels colors dels camps. Esperem que us hagi agradat i us esperem a la propera, com sempre, tot Caminant per Catalunya.


Powered by Wikiloc

1 comentari:

Títol:
Escriu: