divendres, 2 d’agost del 2024

Santuari de Puiggraciós

Sortida al Santuari de Puiggraciós el passat 9 de gener de 2024 amb la companyia d'en Salvador


Ens situem al poble de el Figaró-Montmany, a la comarca del Vallès Oriental, i concretament al contrafort dels Cingles de Bertí. Podem arribar fins al santuari amb el cotxe. Situat a 700 metres de desnivell va ser construït el 1701 molt a prop d'on, segons la llegenda, s'hi havia trobat una imatge de la Mare de Déu, una talla gòtica que era venerada des del segle XV i que al segle XVII, ja sortida cada any en processó. L'any 1973 hi arribaren les monges benedictines i ha esdevingut centre d'acolliment permanent. Al seu interior hi trobem un cambril on s'exposa la Mare de Déu.











Molt a prop hi trobem la Torre de Puiggraciós que havia funcionat com a torre de telègraf l'any 1845. Les vistes son espectaculars. Des d'aquí si volem podem per el cim de Puiggraciós a 808 metres. Nosaltres peró no hi hem pujat. Després de gaudir del Santuari la nostra ruta passa per anar cap al Collet d'en Tripeta i el Grau Mercader per fer el cim del Puig Giró. El Grau Mercader o Grau de Can Mestret era el camí que es feia servir per anar a mercat a Granollers i així els pagesos de la zona podien comerciar amb els seus productes. El camí és espectacular i de molt bon fer, envoltat de les cingleres i molt bones vistes. Alguns trams es veu com el camí es va fer barrinant les parts rocoses i així obrir un pas. Un cop a sobre la cinglera ens acostem fins al Puig Giró també conegut com a Turó de la Bandera a 857 metres. Seguint per la part alta dels Cingles de Bertí anem a buscar el Grau de Montmany que ens acostarà al nostre proper objectiu: Sant Pere de Bertí. Hi arribem passant per les restes de Ca l'Esmolet. Sant Pere de Bertí és una petita i acollidora església romànica que ja se'n té constància escrita l'any 1031. Es troba en terme de Sant Quirze Safaja a la comarca del Moianès. És d'una sola nau pràcticament rectangular, amb volta apuntada i absis carrat. Posteriorment s'hi van afegir dues capelles laterals. H i trobem un campanar de cadireta de dos ulls desiguals i d'accés exterior. Al costat hi trobem la rectoria on a la seva façana i destaca un rellotge de sol. 












No gaire lluny d'aquest punt i fent ja el camí de tornada ens trobem amb el Castell de Bertí "el Clascar". La edificació està en estat ruïnós i molts elements han estat robats. Es tracta d'una casa forta documentada el 1298, tot i que s'ha identificat com a castell del qual se'n conserven notícies documentals des de l'any 978. Destaca per molts motius, però un dels que crida l'atenció és com hi ha alguns elements gòtics, finestres o impostes d'arc, i d'altres que imiten la tipologia romànica i la gòtica, així com elements arabitzats. I ara només ens cal tornar cap al punt de sortida, fent una mica de baixada i on part del camí coincideix amb el que hem fet. Val la pena de gaudir de les vistes i el paisatge.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: