dissabte, 15 de gener del 2022

Serra del Corb

Les Preses – Serra del Corb – Sant Martí i Sant Miquel del Corb
Dilluns 8 novembre 2021 (Mª Clara Martínez)


Fantàstica sortida per la sempre impressionant comarca de La Garrotxa. El punt d’inici el trobem a Les Preses, al polígon industrial Pladavall. Aparquem just davant l’empresa d’Embotits Turon, al carrer de l’Avellana. Just en la corba del carrer hi ha un corriol que ens enfila cap el Volcà del Racó i la Serra de Xenacs. El camí ens puja fins a entroncar amb un altre sender, a partir d’aquí ben fressat i en el que anirem trobant nombrosos pals indicadors. Arribem a una clariana des de la que tenim una bona vista del cràter circular del Volcà del Racó, de 140 metres de diàmetre. El camí fa força pujada, però els impressionants boscos de faigs, roures i pins ens fan oblidar tot cansament.











Anem pujant de mica en mica, fins a tocar de l’Àrea recreativa de Xenacs, una atalaia perfecta per contemplar la plana de Les Preses, Olot i la Vall d’en Bas. A l’Àrea recreativa de Xenacs hi trobem unes poques taules i bancs, barbacoa, plafons informatius i bar (avui tancat) Un pal amb diferents indicadors ens mostra el camí cap el nostre proper objectiu: el Puig Rodó. Anem seguint les indicacions i marques de Itinerannia, i assolim el cim del Puig Rodó, amb unes esplèndides vistes a 360º que ens deixen bocabadats. La plana d’en Bas, la ciutat d’Olot i les muntanyes que l’envolten, els alterosos cims de l’alta Garrotxa, el Canigó, etc. Així com una de les millors perspectives de la Zona Volcànica de la Garrotxa, amb el veïnat del Corb, la Fageda d’en Jordà, l’altiplà de Batet, els cons volcànics de la Cot, puig Jordà, puig de la Costa, Santa Margarida i el Croscat. És fàcil d’arribar-hi i té una de les vistes més espectaculars de la Garrotxa. Aquest lloc es mereix una bona aturada que aprofitem per esmorzar i recuperar forces. Amb la panxa plena, tornem al collet i seguim les indicacions cap a la Serra del Corb. Aquesta serra forma el sector occidental de l’alineació muntanyosa sub-pirinenca que, des de la plana d’en Bas fins al pla de Banyoles , separa les conques del Fluvià i del Ter. Anem carenant per la Serra del Corb, fins el Collet del Pujant d’en Camps, lloc per on nosaltres baixarem. Si teniu temps, podeu allargar una mica més i baixar pel Pas d’en Vidal, vorejant la Roca Lladre, o fent el seu cim, amb camí una mica complicat. El camí que hem triat nosaltres baixa amb força, fent giragonses, per un sender ben marcat però amb moltes pedres. No tardem en arribar abaix, a l’ermita de Sant Martí del Corb, una petita construcció romànica amb graonada, porxo sostingut per unes pilastres, teulada amb dues vessants i campanar d’espadanya. En temps de sequera, s’hi anava en processó a fer-hi pregàries per demanar tan desitjada pluja. La seva situació, en lloc ombrívol i fresc, i la font veïna han convidat a fer-hi aplecs i excursions al llarg de tots els temps.











Vista aquesta ermita, seguim caminant, passem pel mas de l’Antiga, amb la seva font davant de la casa, i ens arribem a Sant Miquel del Corb, antiga església romànica. El temple és d'una sola nau coberta amb volta de canó. Durant el segle XVIII es va sobrealçar la teulada. La porta d'accés, dovellada, està ubicada a la façana de ponent, protegida per una porxada. El campanar és de torre, amb teulada a quatre vessants i està recolzat sobre la façana oest. Antigament el campanar era d'espadanya de dos ulls. Des d’aquí podríem tornar als cotxes passant pel veïnat del Corb, però nosaltres triem tornar al mas l’Antiga, i prendre la pista que ens porta a la carretera, entre camps i els masos de Els Camps i El Colomer, presidit tot plega per una esplèndida vista del Canigó.
Seguim un tram de carretera, fins el veïnat de Pocafarina, i ja som de tornada als cotxes. 

Una caminada sense complicacions, excepte la baixada des de la Serra del Corb a Sant Martí del Corb, pel fort desnivell, encara que res que no es pugui fer amb calma i molt de compte. Espectacular bellesa si es fa a la tardor, pels colors dels arbres de fulla caduca: faigs i roures... Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera, com sempre, tot Caminant per Catalunya.


Powered by Wikiloc

2 comentaris:

Títol:
Escriu: