dimarts, 21 de març del 2023

Òrrius

Nova sortida del Caminant amb en Joan Ferreres, al municipi d'Òrrius i el seu entorn. Dimarts 27 desembre 2022 (Maresme)


El petit poble d'Òrrius està situat en una vall franquejada per la Serralada Litoral i la de Céllecs, i oberta al nord-est amb vistes al Montseny. Hi trobem l'església de Sant Andreu, que data dels segles XVI-XVII. Després de gaudir del poble tot passant per el carrer Major ens endinsem a la natura i començem a fer una mica de pujada. Ja podem veure un dels nostres objectius, el Turó Céllecs, el punt més alt de la sortida.











Ens trobem amb un seguit de màscares entre els arbres, obra de l'artista Jordi González. I de seguida arribem a Sant Bartomeu de Cabanyes després de fer un parell de kilòmetres des del poble. Una petita esglesiola romànica formada per una sola nau capçada amb absis semicircular i coberta amb volta de canó. Té un portal adovellat i un petit campanar d'espedanya, afegit en època tardana, probablement al segle XVIII. Seguim caminant i ens introduïm en un bosc d'alzines i pins. Continuem pujant de mica en mica i anem guanyant vistes al mar. Anem trobant balconades amb bones vistes, com el poble d'Òrrius. I un altre mirador, el de Céllecs, que és l'únic de la zona que mira cap al Vallès. Fins i tot veiem Montserrat i la Mola. Un bon lloc per descansar una mica. I encara una mica més amunt trobem les restes del poblat ibèric del Turó Gros de Céllecs. Un poblat Laietà amb una superfície d'unes 0,4 hectàrees i que compta amb una potent muralla que envolta el recinte i feia de paret posterior dels habitatges. A més, s'hi han excavat un conjunt de nou habitacions de planta rectangular adossades a la mateixa muralla. Segons els estudis, la primera ocupació seria del Bronze final cap al segle VII aC.











Seguim ruta cap a un nou mirador. Trobem zones rocoses ideals per fer-hi escalada. I ens acostem fins al cim del Turó Rodó de 536 metres. El trobem a la llista de 100 Cims de la FEEC. Després de gaudir novament de les vistes ens espera la baixada que podem fer amb la calma fins de nou al poble.


I així, d'aquesta manera feiem la darrera sortida del 2022. Un any on hem fet 52 excursions per tot Catalunya. 


Powered by Wikiloc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: