Sortida fantàstica recorrent les cingleres de Tavertet aprofitant que el Pantà de Sau està gairebé buit. (1 març 2024) I ho hem fet amb la companyia d'en Toni Vilaró, gran coneixedor d'aquest territori.
Sortint del poble de Tavertet (Osona) ens hem proposat fer una ruta d'anada i tornada recorrent les seves cingleres. Les vistes son realment espectaculars durant tot el recorregut. Un dels protagonistes és el Pantà de Sau que malauradament per aquestes dates estava en un dels seus mínims històrics. Unes imatges que alhora ens fan posar la pell de gallina pensant amb l'aigua i les poques precipitacions vinculades al canvi climàtic. A les vistes també s'hi afegeix la plana de Vic amb pobles com Manlleu o Sant Hipòlit de Voltregà entre d'altres.
La poca aigua del Pantà de Sau ens ha ensenyat part de les seves antigues edificacions que reposen sota les seves aigües. Normalment es veu la punta del campanar de l'església i part d'aquesta edificació que com a curiositat està registrada com la més antiga del món que es conserva dreta dins de l'aigua. L'església va ser construïda l'any 1601, és d'estil romànic-llombard i fa més de mig segle que està submergida. En destaca l'icònic campanar que mai queda cobert del tot per l'aigua. El 27 de febrer de 2040, i amb només un 1,40% de la seva capacitat, va treure el nas el pont medieval que antigament servia per travessar el riu Ter abans de la construcció del pantà. En nostre guia recorda encara haver-hi passat.
També han sortit a la llum altres edificis com l'antic molí. Es tracta d'una edificació força curiosa pel que fa a la seva estructura. A part del molí fariner també era on vivien els propietaris i a més feia funció de fonda i de petit comerç. Fins i tot el 1909, en una edificació a part es va construir una petita central elèctrica amb la finalitat d'abastir a la població de Vic. Les turbines se les endugué l'aiguat de l'any 1940, tot i que la central es va tornar a arranjar. Juntament amb el de Susqueda i el del Pasteral, forma part d'un sistema de tres pantans que uneixen les comarques d'Osona i la Selva i que tenen per funció la regulació del Ter per l'abastament d'aigua de l'àrea metropolitana de Barcelona, Girona i a la Costa Brava, a banda de generar electricitat. Tot plegat ha generat una expectació i molts curiosos s'hi acosten aprofitant la poca aigua que hi ha. Si seguim les cingleres podem arribar a tocar del Puig de la Força on hi han les restes d'un castell.
Aquí les vistes s'obren més cap a l'inici del pantà i és on es veu que falta molta aigua. A la dreta també podem observar el Morro de l'Abella, un espectacular mirador que s'ha fet conegut gràcies a les xarxes socials. Tornant enrere i recuperant el recorregut, arribem de nou al poble de Tavertet. Val la pena fer-hi una ullada. La majoria de cases estan fetes de pedra, construïdes amb el tradicional estil rural característic del centre del país. El seu nucli urbà està declarat bé d'interès cultural per la Generalitat. Compta amb una quarentena de cases construïdes entre els segles XVII i XIX.
La seva església està dedicada a Sant Cristòfol. Originàriament era un temple d'una sola nau. Entre finals del segle XII i principis del XIII es va construir el campanar fortificat. Al segle XVII es va ampliar el temple amb una nau de tres trams coberts amb voltes de canó i absis semicircular. Posteriorment es va afegir la sagristia. L'absis és la part més antiga.
Un poble amb molt d'encant que ofereix moltes possibilitats.
https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1657
ResponEliminahttps://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=16572598
Eliminahttps://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=16572598
ResponElimina