diumenge, 20 de novembre del 2022

Estret del Forn - Queralbs

RIALB – FUSTANYÀ – QUERALBS – ESTRET DEL FORN – VILAMANYA
Fantàstica i atractiva ruta per l’entorn de Queralbs, fàcil de fer malgrat el seu desnivell. (Dissabte 10 setembre 2022) Mª Clara Martínez


Aparquem els cotxes al petit nucli de Rialb. Just passat el pont sobre el Freser, a l’esquerra hi ha una petita zona on podem deixar els cotxes. Iniciem la caminada en direcció a la Casanova, un mas dedicat al turisme rural, i que va ser la font en que es va inspirar Àngel Guimerà per escriure Terra Baixa. Deixem la carretera, passem per sota les cases i anem a veure la Cova de la Casanova, on hi ha una petita capella amb una imatge de Santa Maria i una Creu.











Tornem enrere fins la carretera i ens arribem al petit nucli de Fustanyà, on en destaca l’esglesia romànica de Sant Sadurní. A la façana de migjorn hi ha la porta d'entrada que destaca per la decoració i la disposició de la seva ferramenta, molt freqüent als segles XI i XII. Es pot pujar fins al campanar per gaudir de les vistes i contemplar les campanes. Aquest poble consta de cinc masies, una d’elles es el mas Fustanyà, l'església i pertany al municipi de Queralbs. Segurament aquesta es la població més antiga de la Vall de Ribes, i els seus habitants haurien fundat, més tard, Queralbs i Serrat.











Just a uns metres del camí, baixant una mica, podem veure el Tut de Fustanyà. Un jaciment que correspon a l'època del Paleolític inferior, mitjà, superior i el Neolític. Gràcies als trealls arqueològics duts a terme per l'Eudald Carbonell i en Ramon Busquets entre d'altres, s'hi van trobar restes interessats. La cova està tancada i no s'hi pot entrar.  Vist el llogaret, enfilem cap a Queralbs, baixant primer fins la Central del Molí, a la llera del Freser, i pujant fins a Queralbs seguint el Camí de la Costa, un preciós camí empedrat, similar al Camí Vell de Núria. 











A Queralbs fem parada en la seva església de Sant Jaume, en la que en destaca el pòrtic de l’entrada, compost per sis arcs que reposen sobre cinc columnes de marbre blau-blanc. La porta d’entrada conserva restes de la ferramenta original. Aquí hi trobem un bon lloc per aturar-nos a esmorzar. Deixem Queralbs enrere i ara anem en direcció a l’estret del Forn. Al mateix carrer de l’església hi ha els primers indicadors. Són escassament dos kilòmetres, amb bons camins, aptes per a tothom i que ens porten a un lloc paradisíac.












Es un pas excavat per l’acció erosiva de l’aigua entre roques calcàries. Si porteu xancles de goma podreu caminar-hi pel seu interior, un estret congost d’altes parets que ens fa sentir diminuts. Els que estiguin més ben preparats i en forma, podeu accedir a la cova de l’Estret del Forn, per un estret corriol que s’enfila amunt i on cal fer una petita grimpada. Res de l’altre mon, però cal tenir en compte que de vegades la baixada es més complicada que la pujada...
Passem una bona estona en aquest magnífic lloc, però hem de tornar enrere un bon tros. Poc abans d’arribar de tornada a Queralbs, a la dreta, hi ha el trencant que ens ha de portar a Vilamanya. Per un costerut sender baixem fins el torrent de Toses, passem per un petit pont romà i, ara en suau pujada per un bon sender, arribem a Vilamanya. Aquest es un esplèndid mirador sobre la Vall de Ribes, Roc de Totlomón, Queralbs... Una passada!! Per tornar a Rialb ho fem per la carretera que surt de Vilamanya i en pocs minuts arribem als cotxes. 


Variada i vistosa ruta que desitgem us hagi agradat. Us esperem a la propera.

Powered by Wikiloc

1 comentari:

Títol:
Escriu: