dimarts, 19 de gener del 2021

Sant Salvador de les Espases

Aeri de Montserrat - la Puda - Sant Salvador de les Espases
Dimecres, 9 desembre 2020 - Antoni Llagostera
 

Entre les agulles montserratines i la Mola de Sant Llorenç hi ha una eclipsada zona muntanyosa, la serra de Puig Ventós i altres, un conjunt de serralades que es troben davant del riu Llobregat i que estan també incloses en el PEIN del Parc Natural de Montserrat. El camí cap a Sant Salvador de les Espases és una de les rutes més populars entre els habitants dels municipis propers, però encara poc conegut i poc concorregut per a molts amants de la muntanya de fora d’aquesta zona. Les impressionants vistes del massís de Montserrat que es poden apreciar des dels cims del recorregut valen la pena per fer una aturada en aquesta zona plena d’història. Sortim a tocar de l'Aeri de Montserrat, un telefèric que ens pujaria fins al Monestir de Montserrat amb poca estona, però avui no és el nostre objectiu. Per tant agafem el GR-270, Camí fluvial del Llobregat, camí de la Sal i col·lector de salmorres. Agafarem el Camí del Llobregat, un sender de gran recorregut projectat per la Diputació de Barcelona i el Consorci de Turisme del Baix Llobregat, uneix Castellar de N’Hug i el Prat de Llobregat. Per tant la primera part del recorregut ens porta a caminar a tocar del Llobregat amb tota la seva història al darrere com la resclosa i pont medieval del Cairat o el col·lector de Salmorres.
 
 
 


 
 
 
 
 
 
Seguim i el camí ens porta per darrera i per sobre del nivell on hi ha les instal·lacions malmeses de l’antic balneari de La Puda. El Balneari de La Puda de Montserrat ja és dins del terme municipal d’Esparreguera, ja que deixem el de Monistrol una mica abans d’arribar a l’inici de les edificacions. Els edificis resten abandonats, tal qual com si s’haguessin abandonat a corre-cuita, el que confereix al recinte un ambient romàntic i captivador. Les aigües brollen a 32º i van començar a utilitzar-se amb finalitats medicinals el 1818. La font es troba a nivell del riu i surt amb un cabal de 4 l/s, que s'aboquen actualment directament al riu Llobregat. És el seu component en sofre, amb la seva olor característica d’ou podrit, el que va donar el nom a la font i al complex. La nostra intenció es assolir dos dels cims més importants de la zona, el Puig Cendrós (499 m alt) i Sant Salvador de les Espases (412 m alt). Des del balneari de La Puda agafarem el camí tradicional de Sant Salvador de les Espases, passant per sobre de la línia ferroviària dels Ferrocarrils Catalans que va a Manresa. Comencem a veure les Agulles de Petintó, també conegudes com Les Espases de Baix, de color blanc, son tres: La Talaia de les Espases, la més alta i situada més a llevant,  el Ciri de Sant Salvador, una esvelta agulla situada a la seva esquerra, i la Veïna. Seguint el camí que ressegueix el torrent de l’Afrau arribarem a un punt on, a la dreta hi ha un trencant (238 m alt), que agafarem per anar pujant cap a la Balma de l’Espluga (381 m alt). En aquest punt, a l’esquerra de la balma hi ha un pas equipat que ens permetrà pujar fins la cresta oest que baixa de Puig Cendrós. Efectivament hi trobem unes cordes que ens ajuden a pujar un tram una mica complicat. Arribem fins al cim de 499 metres i que forma part dels projecte 100 Cims de la FEEC. Malgrat que no es pas el cim més alt de la serra de Puig Ventós (606 m alt), ja que el Puig de l’Hospici (518 m alt) i el Turó de la Socarrada (519 m alt) tenen major alçada, és un autèntic balcó a Montserrat. Se’ns obre una panoràmica de tot el massís montserratí i el monestir, com també una immensitat de muntanyes que en conjunt conformen la Serralada Prelitoral Catalana. 
 
 
Baixarem del Puig Cendrós cap el Pla del Fideuer, un important nus de camins, darrera el Puig Ventós. Seguim per el coll de Pedra de la Brossa i el coll de Sant Bernat Menton. Anem a buscar el cim de Sant Salvador de les Espases després de passar wl pas de la Burreta. Un altre cim inclòs al llistat dels 100 cims. Hi trobem una capella d’un antic castell de les Espases. Estem davant una capella castral, datada els segles X-XIV, amb diverses restauracions durant el segle xx.
Sant Salvador de les Espases sorprèn per a ubicació que té. Es situa dalt d'un cim aïllat i espadat, d'ací el seu nom. Un turó escairat i accidentat. Documentada a partir el segle XIV, era l'antiga capella del Castell de les Espases, documentat des de l'any 985, i del qual només en resta el basament d'una torre circular. L’actual edifici de l'ermita és del segle XVI amb reformes posteriors. Al costat de l’ermita, aprofitant una gran balma de les roques hi ha construït un petit refugi. L’accés a l’ampli menjador és lliure tot i que el dormitori roman tancat. Per pujar al cim de Sant Salvador si vens pel sud, cal travessar el menjador i sortir pel costat oposat a través d’una porta que condueix fins al cim. De ben segur que es tracta de l’únic dels 308 cims de la FEEC al que s’hi accedeix a través d’una porta.
 
 




 
 

Tirarem una mica enrere, passant pel camí de la Burreta, per anar a trobar l’indicatiu de can Tobella. Cal agafar aquest camí que en ràpida baixada mena cap al torrent de Sant Salvador i a unes torres de conducció d’alta tensió. Passem a tocar de Can Tobella. L'edifici és un magnífic casal de planta basilical i coberta a dos vessants, amb alguns edificis annexes al seu voltant. Un cop en el gran mas de can Tobella, agafem un camí amb marques vermelles que a poc a poc es converteix en corriol i que, tot resseguint-lo pel costat dret de la via del tren, ens portarà de
nou fins a l'estació de l'aeri. Una sortida interessant d'uns 15 kilòmetres amb vistes constantment de Montserrat.
 


1 comentari:

  1. Uap!
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=21250787
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1738124

    ResponElimina

Títol:
Escriu: