Aquest passat dilluns 25 d'abril hem fet una sortida per la comarca del Ripollès en un dia fantàstic. Hem pujat fins al Santuari de Montgrony des de Gombrèn tot seguint el camí de romiatge.
Hem sortit d'aquest municipi ripollès just al davant de l'església parroquial de Sant Pere. Seguint un tram de carretera ja trobem les indicacions de la ruta que puja a Montgrony tot passat per el barri de la Costa.
Començem a pujar un cami molt maco, a estones empedrat i que de seguida troba el torrent de Barruell, que travessem per una passera de fusta. Aquest camins de romiatge eren molt utilitzats per pujar als Santuaris i acostumaven a tenir petits oratoris en el recorregut per poder fer una aturada. El primer que trobem és el de Sant Francesc.
Mica en mica ens anem enfilant per un camí molt agradable. Passem a tocar del Mas de Pomanell, digne de fotografiar per la seva bellesa. Aquí deixem un moment el sender i ens desviem a l'esquerra tot travessant un prat per enfilar-los fins al Castell de les Dames o de Blancafort. Del castell pràcticament no en queda ni rastre, només quatre pedres mal posades. Però val la pena acostar-s'hi per les vistes que hi ha. Explèndides.
Tornem al punt del Mas per recuperar el camí passant per les restes de Can Pau, el grau de la Creu i coll de Jou, per arribar al Santuari on entrem al seu pati on hi ha la hostatgeria. Si no hi heu estat mai, val la pena ja que és un lloc màgic, tant pel que representa com per les vistes, el paisatge, la naturalitat, la història, les llegendes ...
Unes escales ens porten fins a la capella de la Verge enganxada a la roca on s'hi venera una imatge de la Mare de Déu, bruna. Les primeres notícies del culte a la Mare de Déu de Montgrony són del 1400. Hi ha moltes llegendes i històries de com es va trobar. La més popular diu que fou trobada el 804 per un pastor i uns bous, prop d'una font que trobarem en el camí de tornada.
Unes escales més amunt s'arriba al pla de Sant Pere on hi ha l'església romànica de Sant Pere de Montgrony. Un edifici format per una gran nau amb absis i dues absidioles i campanar d'espadanya.
Des d'aques punt les vistes tornen a ser espectaculars. Aquest pla fa uns dos kilòmetres de llarg i culmina les parets rocoses, molt apreciades per els escaladors. Tornem enrere per tornar cap a Gombrèn però en aquest cas agafant el GR 3, cap a l'esquerra, just desprès de sortir del Santuari. Aquest és el camí de romiatge que ens portaria fins a Campdevànol, però nosaltres només en fem un tram. De seguida trobem un parell de fonts, apartades del camí, però que val la pena visitar. La primera, la del Prestill, situada sota una bauma a tocar de les cingleres del pla de Sant Pere. Aquesta font també és motiu de llegendes.
I la segona, tornant al camí, la de la Mare de Déu, on diuen que es va trobar la verge i amb aquest motiu hi ha una imatge gravada a la pedra, d'on surt l'aigua per un dels pits, i per aixó també s'anomena la Mare de Déu de la Llet i és avocada per les dones que alletaven els seus fills.
Tornant al camí passem per el coll de Pardinella on deixem ja el GR i trenquem cap a la dreta per passar el coll de la Cirera i mica en mica tornar cap a Gombrèn per un camí que baixa gairebé paral·lel al que hem pujat, tot i que en algún tram pot ser una mica perdedor alhora de trobar la ruta bona.
En definitiva una magnífica excursió per la comarca del Ripollès, que a més estàn vigilats per el Comte Arnau, un personatge llegendari que ronda amb el seu cavall aquests paratges.
I els romeus de l'altre banda
ResponEliminahttp://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3178904