Interessant sortida la que hem fet aquest passat dilluns 18 de gener per els entorns de Ripoll. I es que com diu el nostre guia, Antoni Llagostera, a vegades no cal anar gaire lluny per gaudir d’una bona excursió, i en aquest cas, per llocs potser poc coneguts fins i tot per els mateixos ripollesos.
Hem sortit de l’aparcament de Can Guetes per caminar un tram de la Ruta del Ferro, on just desprès de travessar la carretera per sota, hem enfilat un camí que ens porta a la pista de la Serra del Boix tot creuant el torrent de les Carboneres. Gran part del recorregut transcorre per una pista que mica en mica va enfilant cap al pla de les Guilles per la obaga dels Cirers.
La casa de la Serra del Boix ens queda davant nostre, una de les més destacades de la zona ja que havia estat una de les cases pairals més antigues, que fins i tot tenia una capella dedicada a la verge del Roser i Sant Josep. Recentment es va reformar per acollir el turisme rural, i en l’actualitat sembla que ja no és per aquest us, fins i tot els comentaris de molts excursionistes és de que millor no acostar-s’hi.
Som a la zona de la banada de Rama, antigament l’antic municipi de parroquia de Ripoll estava dividit en banades. Aquesta en concret tenia una vintena de cases. I part del camí que fem formava part del Salpàs, un recorregut per les masies just abans de Setmana Santa i que servia per repartit sal beneïda a les cases que portaven els mateixos capellans.
Seguint per aquesta obaga dels Cirers, a tocar de la pista hi ha la font de Fontanals, que s’ha condicionat fa pocs anys. Acostuma a tenir aigua abundant tot l’any, cosa que ens ha sorprès, tinguent en compte la sequera que estem patint per maca de precipitacions.
Seguint amunt vorejem el Turó de Cirers de 1.061, el tercer més alt de Ripoll. Aquest potser és poc conegut ja que és la continuació de la muntanya de Sant Bartomeu i acostuma agafar aquest nom pels mateixos ripollesos. Alhora és un cim que no s’acostuma a fer ja que està emboscat i pràcticament sense vistes. Estem el el tram del camí ral que enllaçava Ripoll i Olot per Vallfogona de Ripollès. De fet estem a tocar de la carretera a la zona de Sant Bernabé de les Tenes, una altra antiga banada. Passem per tres colls molt seguits, el collet del Casot, el de les Tenes i finalment el de les Fosses. Aquí ja deixem el camí ral i passem per el costat de la casa de les Carboneres i enfilem cap a Raurés. Una magnífica casa amb algun element arquitectònic interessant, però que està deshabitada i en perill de caure. Som al punt mes alt de la excursió a gairebé mil metres d’alçada i en terme municipal de Sant Joan de les Abadesses.
Desprès de descansar una mica i gaudir de les vistes, hem continuat seguint la riera de Raurés i amb uns 4 kilòmetres de baixada arribem al pla de Rodonella també en terme de Sant Joan de les Abadesses, on hi ha una font i tres cases: el Mas Guanter i el Serradal dedicades a turisme rural i el mig la de Rodonella que encara conserva l’activitat agrícola i ramadera.
Els darrers 5 kilòmetres de la excursió els hem fet per la ruta del Ferro i el Carbó que enllaça les poblacions de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses i arriba fins a Ogassa passant per Toralles. Un camí que aprofita l’antic traçat de la via del tren que precisament fou creat per transportar el carbó que s’extreia a les mines d’Ogassa. L’any 1967 es van tancar les mines però la línia fins a Sant Joan encara es va mantenir fins al 1980.
Actualment és molt utilitzada tant per els ripollesos per passejar i fer esport com per milers de turistes i families, tant a peu com en bicicleta gràcies al seu traçat gairebé planer fins a Toralles.
I així hem acabat aquesta ruta de 19 kilòmetres, amb un desnivell d’uns 300 metres que es pot fer amb unes 5 hores.
Ostreees! quina alegria" . el Llagos, ha TORNAAAT, i acostat de casa. Pensava que ja l'havien fet fora, noves generacions de xerraires, perquè son els únics que xerren
ResponElimina