Nova sortida aquest passat dissate 9 de gener a la comarca del Baix Camp per gaudir dels coneguts i espectaculars avencs de la Febró. Ens situem al nord de la comarca, al municipi de Vilaplana a tocar de les Muntanyes de Prades. El punt de sortida és al refugi de la Mussara, inaugurat l’any 1989. Disposa de 57 plaçes i servei de menjars. De fet estem molt a prop de l’antic poble de la Mussara, situat al cingle de les Airasses. Encara hi ha les restes de les cases que hi havia als anys 60. S’hi havien trobat restes sarraïnes. Els Carlins també van utilitzar el poble l’any 1873. Durant el segle XX es va anar despoblant. Si a l’any 1900 tenia gairebé 300 habitants, el 1960 ja només en quedaven 12. Un any més tard, el 1961 passà a formar part del terme de Vilaplana. Destaca l’església de Sant Salvador, que també està en força mal estat, però encara podem veure el campanar del 1859. El nucli antic està inclòs en l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
Al punt més alt hi trobem el que havia estat l’antic xalet - refugi inaugurat el 1926 amb motiu dels 50 anys del Centre Excursionista de Catalunya. Des d’aquest punt tenim magnífiques vistes del Camp de Tarragona i el mar. En dies clars es pot veure també el Delta de l’Ebre i Mallorca.
Desprès d’aquesta visita obligada continuem la excursió per la serra de la Mussara i entrant en terme de la Febró, un petit llogaret que veurem de lluny, amb una població de només 40 habitants. El tret més característic però, son els Avencs de la Febró, unes espectaculars esquerdes paralel·les als cingles. N’hi ha tres de principals.
El més visitable te una galeria de gairebé 300 metres de llargada, uns 30 de fondària i de 6 a 8 d’amplada. Es realment espectacular. Aquesta es comunica amb una altra amb uns trams laberíntics superant tot el conjunt els 1800 metres. A més hi trobem una cova de grans dimensions que fa que sigui de fàcil visitar, amb un recorregut d’uns 250 metres i 40 de fondària. Ens hi hem entretingut una bona estona. Per sortir hi ha la opció de fer-ho per un punt més aventurer tot pujant unes escales clavades a la paret o tornant al punt d’entrada.
Un cop hem gaudit d’aquests dos grans atractius en Josep Mª, el nostre guia, ens ha complertat la sortida fent una ruta circular per aquestes contrades amb una mica de tot. Barrancs, bones vistes, fonts, paisatge, natura i algun que altre cim. Així hem enfilat per el barranc de la Foradada, entre mig de rocs que donen pas a les aigües de pluja. Un cop dalt de la carena hem passat per la creu Trencada, que fa de terme entre els municipis de la Febró, Vilaplana i Mont-ral. Les vistes han continuat sent espectaculars en els seus 360 graus. Les Muntanyes de Prades o el mar en primera presència i a la llunyania fins i tot Montserrat, en un dia que hem tingut molt bona visibilitat.
També hem fet el Puig Pelat, de 1076 metres d’altitut i que forma part del repte dels 100 cims de la Federació d’Entitats Excusionistes de Catalunya, precisament per les seves impressionants vistes. Finalment hem tornat cap al refugi completant la excursió de 15 kilòmetres i un desnivell acumulat d’uns 700 metres, que nosaltres hem fet amb unes 7 hores, però amb molta calma. Primer per la gravació del programa i segon per que ens hem entretingut força degut a l’interès de molts dels punts que hem visitat i gaudit.
No cal dir que l’esmorzar ens ocupa una estoneta ja que gairebé ens serveix de dinar i tot. De complert ho es, tot i que avui la coca no portava ni pinyons ni anis ho hem compensat amb alguna altra de casolana i el tradicional “Bisolvon”. Avui també era un dels dies amb més participació, un total de 18, amb gent nova que precisament han quedat meravellats de l’esmorzar, tot i que n’havien sentit a parlar. I curiosament erem mitat i mitat, 9 homes i 9 dones. Ja ens agrada. Normalment tenim més presència masculina. I fins i tot hi havia algun que altre fan d’en Llagostera. Avui però no han tingut sort i no l’han vist.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Títol:
Escriu: