dimecres, 28 de gener del 2015

Carcaixells i Montclar

Avui hem fet una ruta pel massís de l’Ardenya, al terme municipal de Santa Cristina d’Aro, al Baix Empordà. Hem sortit de Solius, una de les parròquies de Santa Cristina, on hi ha un monestir cistercenc, hem grimpat pels Carcaixells, pujat al Montclar, visitat el poblat ibèric de la plana Basarda, visitat un parell de coves i i gaudit de les vistes que es poden contemplar des del castell de Solius. (Dissabte 24 gener 2015) A les vuit i mitja ens hem posat en marxa.
Sortim de Solius, i per senders i corriols, entre pins i alzines, travessem una zona plena de doms. Els doms són aquestes formacions rocoses arrodonides i que sobresurten entre la boscúria, tan típiques del massís de l’Ardenya. Excel·lents per escalar o grimpar i gaudir de fantàstiques vistes.
Baixem fins la Riera de Solius, la travessem i enfilem cap els Carcaixells.
Ara ens toca grimpar una mica. Els Carcaixells són una sèrie de grans doms arrenglerats i que estan equipats amb cordes i cadenes per facilitar-ne la grimpada. Es una grimpada molt bonica i entretinguda. A mesura que anem pujant i carenant, gaudim de unes vistes esplèndides.











Ens dirigim al collet del Montclar i coronem aquest cim de 401m, que forma part dels 100 cims de la FEEC. Malgrat la seva modesta alçada, des d’aquest cim podem gaudir de unes vistes espectaculars. Part de l’Ardenya i les Gavarres, la Vall d’Aro, Platja d’Aro i el mar, la plana de Girona, i el Montseny i els Pirineus al fons.
Baixem del Montclar i ara, pel coll de Ceps, ens dirigim a la Plana Basarda.
Aquí fem una visita a les restes d’un poblat ibèric. Unes sitges devorades pel bosc i poca cosa més és tot el que en queda. Seguim descendint, ara per un antic camí carreter, i arribem a la cova de sa Tuna. Una curiosa cova, excavada en una roca granítica, de entrada rodona d’uns 70 centímetres, però que al seu interior hi ha 1’90m d’alçada i més de 2m de profunditat.











Recents estudis han demostrat que és una cova natural, aprofitada en temps remots per enterraments. Més endavant trobem el menhir de can Llaurador. Aquí ja girem i ens dirigim al darrer punt que visitarem avui: el castell de Solius, situat al damunt d’una gran penya. Tan sols en queden unes poques parets enrunades, però una vegada més podem gaudir de fantàstiques vistes sobre la Vall d’aro, les Gavarres i el mar.
Ja tan sols ens queda baixar i en pocs minuts arribem a Solius, punt d’inici i final de la sortida d’avui. Una ruta amb una bona combinació de camins, pistes i corriols. Pujades, baixades i grimpades. Bones vistes i llocs amb molta historia.


Texte: Maria Clara Martínez. Fotos. Ramon Busquets
Més informació a:
http://apieporelmundo.blogspot.com.es/2015/01/ardenya-caminant-per-catalunya-solius.html?spref=fb


1 comentari:

Títol:
Escriu: