dilluns, 16 de desembre del 2024

Les Pallargues

Excursió al poble de les Pallargues i el seu entorn a la comarca de la Segarra. (24 maig 2024)


Començem al mateix poble situat en un tossal a la dreta del riu Sió, agrupat a redós del temple parroquial i del gran casal o castell que s'aixeca al punt més alt. Un llogaret molt interessant de visitar que nosaltres hem deixat per el final del programa. Així que ens posem en marca deixant el poble enrere tot descobrint els paisatges de la Segarra. Seguim la ruta de la Pleta, nom que prové de les construccions rurals de pedra destinades a guardar-hi el bestiar i que constitueixen una de les manifestacions més genuïnes  de l'arquitectura popular segarrenca. Passem a tocar del canal Segarra-Garrigues que ha donat vida a aquestes terres podent regar moltes hectàrees de cultiu. La Segarra també es caracteritza per al conreu de secà. 











Ens desviem a l'esquerra per anar a visitar la Pleta de les Pallargues. És de dimensions considerables i servia per refugiar els ramats i pastors. La part interior sembla un claustre romànic i es pot considerar una meravella de l'arquitectura popular. La tècnica de construcció és similar a la de les cabanes de pedra seca. Seguim caminant envoltats de cabanes i barraques de pedra seca. De mica en mica ens acostem al poblet de Ratera. El nom sembla que prové del zoònim comú rat, tot i que és difícil una interpretació d'aquesta versió. El si que hi trobem es una mena d'escultura en forma de ratera. És habitual entrar-hi per un portal a una petita plaça on hi ha totes les cases ben disposades. El primer que veiem és la petita església de Sant Llorenç. Un edifici del segle XVIII que no es pot descartar que tingui orígens romànics, si tenim en compte que el lloc de Ratera és documentat des de l'any 1098.











Seguim ara cap cal Castell de Ratera. Abans però passem per la petita església de Sant Vicenç. Ens anem acostant al castell molí de Ratera que durant els segles XIV i XV es va convertir en un gran casal gòtic, al segle XVI. Quan els Erill esdevenen els amos, es va transformar en un molí fariner que aprofitava les aigües del riu Sió. Actualment podem observar-ho com a antic castell fronterer medieval que tenia les funcions residencial i productiva que encara es conserven gràcies a la restauració del conjunt realitzada a mitjans del segle XX. Es tracta d'una casa fortificada d'estil gòtic, més que un castell. És de propietat privada i no es pot visitar. Seguim de nou el camí entre camps i masies, la majoria abandonades i que van caient de mica en mica. I una altra església, la Mare de Déu de Bellvilar, situada als afores del nucli de Sisteró. Es tracta d'una petita capella d'una sola nau. Encarem la recta final de la excursió enfilant una carretera que ens porta fins a un altre poble amb encant: Pelagalls. Abans d'arribar-hi ens trobem amb l'església vella romànica de Sant Esteve. És d'una sola nau i coberta a dues aigües. Posteriorment s'hi va afegir un creuer i un robust campanar de pedra ben tallada. La portada és la part més notable de l'església, formada per tres arquivoltes. Hi veiem vuit columnes coronades per sis capitells. L'absis és de grans dimensions i semicircular. 




 






Ens acostem fins a Pelagalls, que pertany al poble dels Plans de Sió. El llogaret és ben petit i té el seu encant. I a uns dos kilòmetres ens espera de nou el poble de les Pallargues. Hen deixat pel final endinsar-nos per els seus carrers i sobretot fer una visita al seu castell. El seu interior ens permet fer un viatge al passat i veure amb els nostres ulls com vivien al segle XI. 











La família Rovira, actuals habitants i propietaris del Castell, és la que avui ens deixa visitar part de les seves dependències i gaudir d'un plàcid passeig pel passat de tots aquests mil anys d'història. Estances que ens transporten a la vida quotidiana dels Senyors del Castell: l'entrada, el celler, la cuina, la sala principal, la capella, la presó ... i que fan que sigui una visita inoblidable. És recomanable fer la reserva prèviament ja que en funció de l'època de l'any poden canviar els horaris i dies d'obertura.


Una sortida recomanable cent per cent que ofereix paisatge i patrimoni a la comarca de la Segarra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: