dimecres, 1 de febrer del 2023

Peralada - Mollet de Peralada

PERALADA – VILARNADAL – MASARAC – MOLLET DE PERALADA
Dissabte 12 novembre 2022 (Mª Clara Martínez)


Magnífica caminada per l’Alt Empordà, prenent com a punt de sortida el municipi de Peralada, un poble que data de l’any 500 aC, quan ja hi havia un poblat ibèric. En destaca el Castell de Peralada, bastit alsegle XIV, el Convent del Carme, el Claustre-Museu Sant Domènec, l’església de Sant Martí, la Plaça Gran i molts mes edificis i racons de gran valor arquitectònic i històric.











Deixem Peralada i prenem direcció a Vilarnadal, per una pista forestal que va en paral·lel al riu Llobregat d’Empordà. A uns quatre kilòmetres hi ha el Mas del Sepulcre, on es conserven les restes de l’antic priorat dels cavallers de l’orde del Sant Sepulcre de Jerusalem. Es suposa que aquesta casa de l’Empordà es va establir en una propietat d’aquell orde a mitjan del segle XII. 











Una mica més endavant hi ha el Castell-Celler de Biart. Segons documentació que es conserva, el castell de Biart era una enorme fortalesa de l'època; Pere Biart va viure en aquest indret; és d'aquí, doncs, que ve el nom de “Castell de Biart”. Va ser destruït per les invasions napoleòniques i va quedar pràcticament en ruïnes, i va ser durant dècades camp de pastura. Més endavant s'hi va plantar vinyar, ja que era una zona adequada per a aquest tipus de cultiu. En l'actualitat s'ha reconstruït i alberga un celler.


Per pista asfaltada ens arribem fins a Vilarnadal, entitat de població del municipi de Masarac, presidit pel Castell de Vilarnadal, que va ser propietat d’una branca de la família Canadal, senyors del castell de la Jonquera. Al centre de la població hi ha l’església de Sant Pere, en una plaça molt adient per fer-hi una aturada. 












Encara ens queden llocs per visitar, per tant seguim la ruta, ara cap a Masarac, per una pista de terra, resseguint la Serra d’Altrera, i arribant a Masarac sense massa esforç. A Masarac, al cim del turó, hi ha l'església de Sant Martí, un temple petit d’una nau amb absis trapezial considerat pre-romànic (segles VIII-IX). Del temple original, que ha sofert modificacions posteriors, en queden els murs de la nau i de la capçalera. En el carrer principal que travessa el poble, hi veiem cases molt antigues, que han sigut construïdes directament sobre la roca, amb una notable antiguitat. Deixem el poble i de seguida trobem El Priorat. Se situa aproximadament a uns dos quilòmetres del nucli de Masarac, és un petit nucli urbà construït al voltant de l'assentament religiós. En destaca l'Església de Santa Maria de l'Om que data del segle XI-XII. Als seus inicis es tractava d'una petita comunitat augustiniana depenent de Vilabertran i que fou suprimida pel papa Climent VII el 1592. 











I ja tan sols ens falta acabar d’arribar a Mollet de Peralada, documentat des de l’any 944, amb el nom de «Moleto». Va ser possessió del monestir de Sant Quirze de Colera i del monestir de Santa Maria de Vilabertran. En destaquen l'Església de Sant Cebrià, un temple romànic (s. XII) amb moltes transformacions posteriors on destaca el campanar per la seva altura. L’any 1954 es va fundar la Cooperativa vitivinícola. Per fer aquesta sortida, que no ha sigut circular, hem deixat cotxes a Peralada i a Mollet de Peralada. Però la podríem dissenyar de la manera que volguéssim; més llarga, més curta, o visitant pobles diferents. Apta per a tothom, completament plana, per fer amb mainada o gent no acostumada a caminar... Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera.

Powered by Wikiloc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: