Dissabte 23 setembre 17
Sant Grau – Puig de ses Cadiretes- Castell de Montagut
(Mª Clara Martínez)
El massís de l'Ardenya, també anomenat massís de Cadiretes, es troba situat a la zona litoral, a cavall de les comarques de la Selva, el Gironés i el Baix Empordà. Aquest és un massís humil en alçades, però amb una gran riquesa històrica, cultural i geològica. Com a inici de la sortida d'avui hem triat el santuari de Sant Grau d'Ardenya.
Sant Grau d'Ardenya és una església del municipi de Tossa de Mar. És un edifici d'estil neoromànic de grans dimensions, presidit per un gran pati que divideix el conjunt en dues naus, a manera de claustre, amb l'església al fons.
Iniciem la ruta d'avui just davant de l'edifici, en direcció al puig de Montllor i els seus privilegiats miradors. Transitem per pista forestal, de bon caminar, i abans dels miradors trobem cal Federal (un mas abandonat), la Creu de Fusta (en record d'un viatjant d'espècies mort pel lladres), i el menhir de Montllor.
Des dels miradors de Montllor tenim unes excel·lents vistes de la riera i la vila de Tossa de Mar i part del massís.
Un cop contemplades les vistes i fetes les fotos de rigor, ens dirigim al cim del puig de les Cadiretes, o de ses Cadiretes, de 518,7 metres, i que es troba entre els municipis de Llagostera i Tossa de Mar. En aquest cim hi trobem un vèrtex geodèsic, i molt a prop una torre de guaita forestal. Tant des del cim com des de la torre de guaita, es poden contemplar fantàstiques vistes de tot el massís, de la costa, i de les planes del Gironès i La Selva, així com de les veïnes Gavarres, de les que ens separen la Vall d'Aro amb el Ridaura.
Continuem la ruta i, si una cosa ens ha sorprès, és la gran quantitat de construccions megalítiques que hem anat trobant al nostre pas. Menhirs, para-dòlmens, abrics.... El massís de l'Ardenya és un dels indrets de Catalunya amb més concentració de monuments megalítics, aixecats entre el neolític i l'edat del Bronze. El megalitisme és un tret cultural que es caracteritza per la construcció d'estructures arquitectòniques amb enormes blocs de pedra, i amb un ús funerari o cerimonial. Un dels que més ens ha sorprès és el de Pedra-sobrealtre. Aquest és un para-dólmen que es troba adossat a una formació rocosa granítica en forma de caos bolar o castell de roques que per la seva alçada sobresurt de la sureda que envolta l'espai. El cim d'aquest castell de roques és accessible gràcies a una escala metàl·lica que s'hi ha col·locat no fa masses anys, cosa que ens permet pujar a una altre talaia des d'on gaudir d'excel·lents vistes.
Deixem enrere Pedra-sobrealtre i encaminem les nostres passes cap el castell de Montagut. Be.... el que en queda del castell. El Montagut és una muntanya de 498,3 metres, del municipi de Llagostera. Del castell tan sols en queda la base del que hauria estat en el seu moment la torre i un pany de paret que probablement la rodejava. El més impressionant són les vistes que es poden contemplar des del seu cim. A la llunyania veiem amb claredat la badia de Palamós, Sant Antoni i Platja d'Aro. També veiem el veí massís de Les Gavarres, separat de l'Ardenya per la Vall d'Aro. Una fantàstica panoràmica del sot de la impresionant riera de Vallpresona, als nostres peus.
I ja no massa lluny de nosaltres, el santuari de Sant Grau d'Ardenya, on hem començat i on acabarem la ruta d'avui. Adossades a aquest cim, unes grans antenes de telefonia. Si, per molta gent fan lleig i són un impacte visual negatiu. Però tots volem tenir bona cobertura al nostre mòbil, no?
Ara ens dirigim al mas de Can Cabanyes i el seu entorn. Can Cabanyes va ser un dels masos més grans de la zona, però avui tan sols n'és un trist record.Va ser una gran masia fortificada que actualment està en runes però manté encara gran part de la seva muralla exterior. El que en queda de les seves enrunades parets quasi no ens permet endevinar que un dia constituïren un dels masos més importants de la zona.
Molt a prop del mas hi ha un altre monument megalític, l'abric de can Cabanyes, les restes d'un forn de rajols i la Pedra dels Sacrificis, un bloc de granit gravat amb unes curioses inscultures. Ja ens queda poc per arribar de tornada a Sant Grau. Deixem enrere les runes de Can Cabanyes i el seu entorn, i posem rumb a Sant Grau. Seguim un tram de pista forestal, però la deixem al poc per continuar per un bonic sender, molt ben fressat però molt emboscat, que voreja el sot de la riera de Vallpresona.
No tardem en arribar-hi i donar per finalitzada la sortida d'avui. Aquesta és una ruta sense complicacions, de 14'5 km i poc més de 300 metres de desnivell acumulat, la qual cosa la fa molt accessible per a tothom. La gran quantitat de punts d'interès i les excel·lents vistes que tenim des de diversos punts, la fan molt atractiva i molt recomanable. Fins la propera.
Ei! comentari
ResponEliminahttps://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1363296