El passat dissabte 14 de gener ens vàrem passejar per un tram del GR 175, la Ruta del Cister, que enllaça els tres monestirs cistercencs de la Catalunya Nova i els 65 municipis de les tres comarques: l'Alt Camp, la Conca de Baraberà i l'Urgell. Dels tres monestirs, Santes Creus, Vallbona de les Monjes i Poblet, nosaltres vàrem visitar aquest darrer.
El punt de sortida però era a l'Espluga de Francolí, una població que ja acull molts encants. Per exemple la cova de la Font Major o les coves de l'Espluga, que amb riu subterrani és una de les més llargues del món. Precissament a la Font Major és on neix el riu Francolí.
Iniciant la ruta, amb molt poca estona arribem al Monestir de Poblet. És un impressionat conjunt arquitectònic que es troba entre els monestirs més grans d'europa, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat. Actualment, encara manté una important comunitat monàstica que manté viva l'espiritualitat de l'indet. Hem pogut visitar el seu claustre i el panteó reial.
Després d'aquesta visita hem continuat el GR tot passant per les Masies i ja per un tram no tant urbà hem visitat un parell d'ermites.
Primer la Santíssima Trinitat, una ermita d'estil barroc situada a la muntanya de la pena, en un indret boscós i ric en aigua. Hi ha nombroses fonts. També hi trobem servei de bar i una zona per fer picnic amb taules i barbacoes.
Més enllà i ja canviant de terme nunicipal, ens hem enfilat fins a l'ermita de Sant Joan. Aquest és un dels llocs més pintorescs de tota la comarca de la Conca de Barberà. Una roca de saldó, vermella, fa a la vegada de sostre de l'ermita i de paret. Just a sobre hi ha un mirador amb magnífiques vistes.
I per acabar la sortida hem baixat fins a Montblanc, una vila medieval que coserva un recinte enmullarat, amb alguns portals d'entrada i molts edificis amb interès arquitectònic i cultural.
Val la pena passejar-se per els seus carrers i plaçes i gaudir de cada racó. A més es pot visitar la muralla i algunes de les seves torres.
Precissament en aquesta vila s'hi explica la llegenda de Sant Jordi i cada any es celebra la Setmana Medieval on es representa aquesta llegenda i es fa un mercat medieval ple d'activitats.
Com veieu aquesta excursió està farcida de punts d'interès, i aixó que nomès hem fet un petit tram de la Ruta del Cister.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Títol:
Escriu: