dimecres, 17 de setembre del 2014

Capsacosta i Puigsacreu

Sortida per la comarca del Ripollès, la que vàrem fer el passat dissabte 13 de setembre, per una zona poc coneguda i poc transitada.
Una part de la excursió es tractava de fer un tram de la Vía Romana del Capsacosta des de Sant Pau de Segúries, aquesta si que sol ser més visitada sobretot quan el darrer diumenge d'octubre es fa la caminana popular que aplega centenars de persones.
I l'altra part, tornant per el coll de Salarça i pujant al Puigsacreu, un cim de 1.112 m. que comparteix municipi amb Sant Pau i amb la Vall de Bianya ja a la Garrotxa.
El punt de sortida, es pot fer des de la mateixa població de la Vall de Camprodon, i fins i tot des de l'antiga parròquia actualment casa de colònies, que està a tocar de l'inici de la Vía Romana.











També anomenada Vía Annia, creada en època de l'Imperi Romà,  és una autèntica obra d'inginyeria d'importància monumental i un testimoni excepcional d'un període històric de gran transcendència per al nostre país.
En diversos trams presenta un excel·lent estat de conservació.
Els murs, guarda_rodes i tota la resta d'altres elements posen de manifest l'extraordinari treball de construcció realitzat uns dos mil anys enrere.
Nosaltres només hem fet el tram fins al coll de Capsacosta, on ja entra a la comarca de la Garrotxa. Us recomanem que la feu fins a Sant Salvador de Bianya. Pel camí també hem trobat la font de l'Arç.












I de tornada hem pujat a aquest cim poc conegut però interessant, encara que no ofereix gaires vistes. Però si que el recorregut està ple d'elements culturals i paisatgistics que valen la pena. És el cas de la impressionant fageda de can Mic o una de les poques zones on trobem castanyers a la comarca.
Abans d'arribar al punt de sortida, hi ha una altra font molt coneguda per els sanpauencs, la font de la Puda.
Molta gent d'aquest municipi i de les rodalies s'hi acostaven cada primavera i cada tardor on omplien un got d'aigua i se'l bebien, doncs deien que era una aigua depurativa. I també gent amb problemes a la pell o problemes urinaris hi omplia garrafes d'aigua i se les emportaven a casa, ja que segons ells aquelles aigües sulfuroses feien millorar el funcionament de l'organisme.
Nosaltres si més no a la hora d'esmorzar, hem optat per el vi chueca.



Avui ens ha acompanyat en Xavier Bachero, que ha compartit amb nosaltres una de les seves passions, fer excursions i conèixer l'entorn a peu.
I de fet ens ha fet gaudir d'aquests racons que tenim tant a prop i que molts no coneixiem.
En Xavier forma part del Centre d'Educació Ambiental Alt Ter on fan moltes activitats d'educació ambiental, així com visites guiades tant a la natura com al patrimoni Ripollès. Us recomano que feu una ullada a la seva web.

http://www.alt-ter.org/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: