Hem sortit de bon matí del Santuari dels Oms envoltats de boira i amb quatre graus sota zero. Per això hem optat per deixar la visita per el final. La majoria de camí transcorre per pista forestal i passa per cases de pagés com Cortines, als peus de Sant Julià, o Lloberes i Frontanyà
Amb una hora i vint minuts ens plantem a Sant Julià de Cosp, una antiga església romànica que està situada sobre un cim de roca a 1.157 metres d'altitud. Aquesta però està força abandonada.
El camí de tornada és una mica més llarg si seguim la pista i les seves raconades on trobem les fonts de la guilla o del pastor. Amb menys de dues hores arribem a la casa de Frontanyà i al Pla del Cingle, on hi ha una magnífica vistad'ocell del poble de Sant Jaume de Frontanyà, tot i que la boira ens fa la guitza. Amb 20 minutets baixem al poble per gaudir de l'església.
L'església de Sant Jaume de Frontanyà es va edificar entorn del 1070 com a seu d'una petita comunitat de canonges agustíns. Estem davant d'un dels grans exemplars del romànic català del segle XII. La planta és de creu llatina, amb un creuer en el qual s'obren tres absis semicirculars. La nau és coberta amb una volta de canó i el campanar és d'una època posterior. Antigament hi havia un petit claustre i la casa dels canonges al costat de l'església. Afortunadament la Diputació de Barcelona la té molt ben restaurada i cal disposar d'una bona estona si es vol gaudir de tots els elements que trobarem tant a l'interior com a l'exerior.
I deixant aquest pintoresc poblet, tornem al punt d'inici on ens quedava pendent la visita al Santuari dels Oms. El seu interior conserva una popular imatge de l'Arcàngel Sant Miquel i el dimoni i una talla gòtica de la Verge de la Mare de Déu dels Oms, força restaurada. I també hi ha pintures murals que decoren tot l'interior del santuari que són un únic exemplar a la comarca de pintura mural.
Una excursió doncs que tot i que es pot fer amb unes tres hores, cal reservar una bona estona per contemplar tots els seus encants. Tot i que el desnivell és d'uns 75 metres entre el punt d'inici i el punt més alt, s'han de superar pujades i baixades sobtades que en cap cas son superiors als 200 metres.
Nosaltres hem patit una mica les conseqüències del fred i la boira però hem gaudit d'un bon esmorzar, com sempre i de les explicacions del Toni Llagostera.
Quina expressió defineix l'excursió? Collons quin fred!! I tot per culpa de la boira gebradora que ens ha amargat el dia i tothom tenia ganes de ser a casa per refer-se; sort del vi Chueca. Ara bé, la sortida molt sucosa, ja ho veureu. En marxar sabeu per on volia passar en Llagosta??? per la plaça Gran, encara en obres i ha hagut de recular. Feina tant fred que l'Agustí no ha pogut acabar la crònica in situ i fins i tot dues guiris han fet foc a tocar l'església romànica de S. Jaume de Frontanyà. No cal dir que s'ens ha posat una cara total de gilipolles a tots. Durant aquesta visita els xaves s'han beneficiat de la bondat del Llagosta que ha afluixat la butxaca perquè es veiés l'església il·luminada. Ahhh!! i era la tercera vegada que es feia aquesta sortida perquè els de TVR han perdut les gravacions anteriors, quins matats!!!. Ahh i l'Agustí s'ha cobert de glòria, ja que mai havia estat a S. Jaume de Frontanyà, i desprès resulta que fa llibres. Lamentable!!! I per arrodonir-ho en Pere Chueca, en Joan Montes i l'Agustí han fet foc a l'interior d'una cabana que hi ha a prop de Sant Julià de Cosp per fer passar el fred, Quins piromans!!!!
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaI el diumege 26 de Gener de 2014. Quin dia
Eliminahttp://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=6036672
A veure si anem a Sant Julià, perquè no parlem d'ella? Sant Julià de Cosp o de Cortines ...al 905... i havia estat parròquia i el terme de Cosp, pertany a les Lloses, vaja o Palmerola
ResponElimina